a trigger és tenderpontokról

2015-01-24 08.36.31A triggerpontok azok a fájdalmas pontok a testen, amelyek az izomban vagy az izomrostok között illetve a szövetek közt helyezkednek el. Megrövidítik egy-egy izom hosszát, kellemetlen feszüléseket okoznak, rugalmatlan izomzathoz vezetnek.

Különböző fájdalomérzet a következmény. Lehet a fájdalom egy pontra vagy kisebb területre lokalizált, ennek a neve tenderpont, valamint lehet kisugárzó, távolabbi területre is kiható, ilyenkor használjuk a triggerpont elnevezést. A trigger angol szó, ebben az esetben kioldást jelent.
A triggerpont nyomva tartásával feltétlenreflexes úton csökken a fájdalom, javul a terület vérellátása, anyagcseréje, megszűnik a kisugárzó fájdalom. Az eredmény lazább, hosszabb izomrostok, amelyek hosszabb pályájuk miatt, nagyobb erőkifejtésre képesek.
2015-01-24 08.38.50A trigger-és tenderpontokat lehet oldani SMR hengerrel (önmasszázs),de rossz technika esetén árthatunk is vele, mikro izomrost sérüléseket okozva.
A terápia után szükséges az izom passzív megnyújtása, aminek pozitív lélektani hatása van.
A triggerpontok masszázsát szokták pontmasszázsnak is nevezni, mivel 70%-ban akupunktúrás pontok ezek.
A terápiának vannak kontraindikációi, például akut ideggyulladásnál csak a távolabbi izmoknál végezhető. Így ne lepődj meg, ha vállfájdalommal érkezel és az alsó háti szakaszon oldalak az idő nagy részében. Hidd el minden mindennel összefügg, pozitív hatással lesz a fájó területre.
A kezelés fájdalommal járhat, de sokat segít a beszélgetés vagy a halk zene, nyugodt légkör, kellemes környezet.
Az eredmény gyors, meggyőző.
Elsősorban sportolóknak vagy fizikai munkát végzőknek ajánlom, de ülő, irodai dolgozóknál is hatásos.
Gyerekeknél csak indokolt esetben végzem, pontos, részletes magyarázat után, hogy mi fog történni, mire számíthat. Így a kezelés után semmilyen trauma nem marad.
Természetesen, ha valaki idegenkedik ettől a módszertől más terápiára térek át.