Trigger és Tenderpont terápia

A Trigger és tenderpont terápia segítségével csökkenthetők vagy meg is szüntethetők a kisugárzó izom- vagy ízületi fájdalmak, hatékonyabbá tehető az izommunka, növelhető az izmok rugalmassága.trigger

A triggerpontok kezelésének alapja, lehetősége, rendszere amerikai orvosok által került először alkalmazásra. Témával kapcsolatos kutatások Janet G. Travell és David G. Simons nevéhez fűződnek.
A mozgás szervrendszerén belül, az izmokban létrejövő pontok – trigger-, vagy tenderpontok – nagyon sok esetben kiváltó okai a különböző területeken jelentkező fájdalmaknak. Ebben az esetben “csomókról” van szó az izomzatban, illetve az izom-ín átmenetnél, amely sokszor nem nagyobb mint egy borsó. Jellegzetessége azonban, hogy a triggerponthoz mindig tartozik egy terület, ahová a fájdalom kisugárzik. Tenderpontok esetében pedig a “csomóhoz” tartozó fájdalom lokálisan jelentkezik. A triggerpontok és tenderpontok ismeretének birtokában a fájdalom igazi kiváltó oka könnyen lokalizálható, amely pedig nagyon nagy segítség a betegkezelésben! Itt ugyanis az ok és a tünet, – mint következmény – viszonylag távol vannak egymástól és a fájdalom kiváltó okát könnyen félre lehet értelmezni. A terápiához tartozó vizsgálat, illetve kezelési technika azonban nagyobb mértékű biztonságot ad a kezelőnek a pontosabb differenciáldiagnózis felállításához.
Trigger- és tenderpontok amellett, hogy helyi, vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak megnövelik az adott izom spazmusát is, melynek hatására további panaszok/tünetek alakulhatnak ki, például:
– ín túlterhelése, tendopathia;
– porc- és meniscussérülés;
– artrózis;
– gerincpanaszok, porckorongbántalmak;
– kisugárzó fájdalmak, pszeudoradikuláris tünetek;
– arc-, fog-, fejfájás;
– és még sok egyéb